Zomer 2020, de eerste lockdown was net gepasseerd. We mochten nog eens buiten, we konden een terrasje doen én het was prachtig weer. Dit is de setting waar It’s up2you is ontstaan. 

Robine (de kleine 😉) was het boek: “The happiness project” van Gretchen Rubin beginnen lezen en hieruit kwam een enorme openbaring, gepaard met een enthousiasme om het met de wereld te delen. “The happiness project” gaat over een project dat 12 maanden telkens een ander onderwerp aansnijdt om gewoontes in ons dagelijkse leven in te passen, te elimineren of te veranderen om gelukkiger te worden. 

Wie anders dan Robin (de grote 😊) was de geschikte persoon om dit enthousiasme mee over te brengen aan anderen. Op een zwoele zomeravond, op het terras, met een lekker theetje erbij werden de eerste plannen gesmeed. Et voilà… It’s up2you werd geboren.

Nu jullie wat context gekregen hebben, willen we deze inzichten graag delen met jullie.  

Eerst en vooral, waarom zijn gewoontes nu zo belangrijk in je leven? 

Gewoontes zorgen ervoor dat je een aantal taken, beslissingen en gedragingen op cruise control kan zetten zodat je meer ruimte hebt voor creativiteit en de dingen die jouw onverdeelde aandacht verdienen. (denk aan: vroeger opstaan, mediteren, gezonder leven, elke dag je bed opmaken,…)

Verder is het ook heel belangrijk dat je de gewoontes kiest die dichtbij je eigen identiteit liggen. Ze moeten je leven dragen en vooral niet moeilijker maken of meer stress bezorgen. 

Gretchen Rubin heeft een theorie ontwikkeld waar uitgelegd wordt dat er 4 types van mensen bestaan die elks anders reageren op een verwachting (intern of extern). Hier komen we verder in de tekst nog op terug.

Het aanleren van gewoontes is dus afhankelijk van je karakter en als je weet welk type bij jouw karakter past, kan je het vormen van deze gewoontes hier dus ook makkelijker op afstemmen. 

Er zijn 4 neigingen waar je jezelf kan indelen waardoor het overzichtelijker wordt waarom die ene gewoonte voor jou nu zo moeilijk is terwijl een ander dit vlotjes onder de knie krijgt, waarom het makkelijker gaat als iemand je verantwoordelijk houdt voor die ene gewoonte of waarom je jezelf juist heel erg verzet als anderen over je schouder meekijken. 

We sommen de 4 neigingen even voor je op. Al stiekem wat benieuwd naar je eigen type? FIND OUT! 

Doe de test hier! 

Volhouder
Reageren vlot op zowel externe als interne verwachtingen 

Zij worden wakker en denken: wat staat er vandaag op de agenda en het to-do lijstje? Ze willen weten wat er van hen verwacht wordt en willen aan die verwachtingen voldoen. Ze zorgen dat ze geen fouten maken of mensen in de steek laten, dat geldt ook voor henzelf. Anderen kunnen op Volhouders rekenen en Volhouders kunnen ook op zichzelf rekenen. 

Zij formuleren bijvoorbeeld op 1 januari een goed voornemen en zullen zich hieraan houden omdat de verwachting nu eenmaal gecreëerd is. 

Omdat volhouders het aan zichzelf verplicht voelen om aan hun eigen verwachtingen te voldoen, hebben zij een sterk instinct tot zelfbehoud.

Volhouders hebben moeite met situaties waarin de verwachtingen niet duidelijk zijn of waarin de regels niet zijn vastgesteld. Zelfs als ze zinloos lijken, voelen volhouders zich verplicht om aan die verwachtingen te voldoen. Ze worden ongemakkelijk bij de gedachte dat ze de regels overtreden. 

Plichtsgetrouwe
Reageren vlot op externe verwachtingen maar hebben de grootste moeite om te voldoen aan innerlijke verwachtingen

Zij worden gemotiveerd doordat ze verantwoording aan de buitenwereld moeten afleggen. Ze worden wakker en denken: wat móét ik vandaag doen? Plichtsgetrouwen blinken uit in het tegemoetkomen van externe eisen en deadlines en zullen alles in het werk stellen om hun verantwoordelijkheid na te komen. Omdat Plichtsgetrouwen zich verzetten tegen innerlijke verwachtingen zijn ze er niet goed in zichzelf te motiveren. Ze hebben het nodig om extern verantwoording af te leggen om gevolgen zoals deadlines, te late betalingen, angst om anderen in de steek te laten, te voorkomen. 

Plichtsgetrouwen hebben vaak een rolmodel nodig om zich aan goede gewoonten te houden.  

Door de druk van externe verwachtingen zijn Plichtsgetrouwen gevoelig voor burn-outs omdat ze het moeilijk vinden om “nee” te zeggen tegen anderen.  

Plichtsgetrouwen doen makkelijker iets voor een ander dan voor zichzelf. Ze vinden het daarom heel lastig om een gewoonte te creëren want meestal leren we een gewoonte aan voor onszélf. Voor hen is externe verantwoordelijkheid dus cruciaal.  

Een Plichtsgetrouwe kan dus best zijn goede voornemens aan iemand vertellen en hen vragen om hem hier af en toe naar te vragen. Zo voelt hij de druk van buitenaf om dit vol te houden. 

Rebel
Moet niets van verwachtingen hebben, of ze nu intern of extern zijn

Rebellen wil de keuze hebben, het gevoel om vrij te zijn. Ze worden wakker en denken: waar heb ik vandaag zin in? 

Ze verzetten zich tegen overheersing, zelfs tegen zelfbeheersing en lappen regels en verwachtingen het liefst van al aan hun laars. 

Rebellen zijn bezig met hun eigen doelen, op hun eigen manier. Ze hechten veel waarde aan authenticiteit, willen zelf een vinger in de pap hebben en alles wat ze doen, doen ze met een open blik. 

Een Rebel is vaak frustrerend voor anderen omdat hij zich niets laat zeggen of vragen. Wil je hem toch met je meekrijgen? Breng dan de kwestie in een vragende vorm. Een rebel heeft het heel moeilijk met vooropgelegde goede voornemens. Hij zal ten alle tijden zijn eigen keuze hierin willen hebben en bijgevolg enkel deze voornemens volhouden.

Vrager 
Zetten bij alle verwachtingen vraagtekens en zullen alleen aan een verwachting voldoen als ze geloven dat deze zinvol is

Ze willen alleen aan een gewoonte voldoen als deze redelijk, logisch en veelbelovend is. Ze worden wakker en denken: wat moet er vandaag gedaan worden en wáárom. Ze bepalen eerst of een bepaalde actie een goed idee is en gaan niet mee in iets wat ook maar enigszins zinloos lijkt. In wezen maken ze van elke verwachting een innerlijke verwachting. 

Omdat vragers graag weloverwogen beslissingen nemen en daar hun eigen conclusies uit willen trekken, zijn ze erg intellectueel betrokken en vaak bereid om de zaak grondig te onderzoeken. Vragers verzetten zich tegen alles wat in hun ogen arbitrair is. Zo zeggen ze bijvoorbeeld: “Ik wil me best aan een voornemen houden als ik die belangrijk vind of als deze iets bijdraagt maar niet op nieuwjaarsdag, want de datum 1 januari heeft niets te betekenen.” 

Als een Vrager gelooft dat een bepaalde gewoonte de moeite waard is, dan houdt hij zich eraan, maar enkel als hij ervan overtuigd is dat de gewoonte zin heeft. 

De gelukkigste en succesvolste mensen zijn diegene die hun neiging op de één of andere manier in hun voordeel weten om te buigen en , even belangrijk, manieren hebben gevonden om een balans te vinden in de beperkingen ervan.  

Gretchen Rubin

Het gaat er natuurlijk niet alleen om hoe je omgaat met deze gewoontes maar ook de kenmerken van de gewoontes zijn belangrijk en moeten overeenstemmen met jouw identiteit. 

Zo zijn er heel wat verschillen tussen ons als mens en deze hebben veel invloed op onze gewoontevorming. Het is dus belangrijk dat je je gewoontes aanpast aan de basisaspecten van jouw karakter om ervoor te zorgen dat je de gewoontes die je aanleert niet eindigen op een dood spoor.  

Hierbij al enkele voorbeelden om een duidelijker zicht te krijgen op je eigen identiteit.

  • Ben je een vroege vogel of nachtuil?
    Je zou misschien graag elke dag een uurtje vroeger opstaan voor dat ochtendloopje maar als jij een nachtuil bent kan je beter zulke voornemens wat later op de dag inplannen want jouw productiviteit ligt namelijk eerder na de middag/avond. 
  • Ben je een  alles-of-niets persoon of ga je liever trapsgewijs tewerk?
    Kan je jezelf beter beheersen als je radicaal stopt met suiker of kan je jezelf goed in de hand houden en elke dag maar 1 chocolaatje eten? 
  • Ben je een big spender, hou je van materialistische dingen of houd je het eerder eenvoudig en ben je minimalistisch ingesteld? 
  • Ben je een starter of een afwerker?
    Knip jij de tube tandpasta nog open voor het laatste restje of kan je in de helft van de tube al niet wachten tot je een nieuwe tube kan gebruiken? 
  • Ben je snel tevreden of een perfectionist? 
    Ga je tot het uiterste, het kleinste detail of is goed, goed genoeg? 
  • Ben je gericht op promotie, groei, focus op resultaat en vooruitgang en winst of richt je je eerder op preventie, het vermijden van verlies en het beperkt houden van gevaar? 
  • Ben je een sprinter of een marathonloper? 
    Ga je voor lange termijn projecten, kan je lang vooraf plannen en stap voor stap werken of ga je voor een one shot, korte deadline en werk je nachtje door om tot het uiterste te gaan? 
  • Ben je vernieuwend of vasthoudend? 
    Heb je graag verandering, probeer je graag iets nieuws of hou je graag vast aan het bekende? 

Zo, je bent helemaal ingewerkt in de gewoontes, goede voornemens en klaar voor een nieuwe start.

Nu is het UP 2 YOU! Doe de test en vind uit welke neiging jou wordt toebedeeld. Je krijgt daarna een rapport toegestuurd waar je uitgebreid kan lezen wat deze neiging voor jou betekent en hoe je er mee aan de slag kan gaan. 

Voor meer info over gewoontes en hoe deze kunnen leiden naar een gelukkiger leven raden we je graag de boeken van Gretchen Rubin aan of neem eens een kijken op haar website: www.gretchenrubin.com.

Hou zeker onze volgende blog in het oog, deze gaat nog dieper in op voornemens & gewoontes.

xoxo Robin & Robine

Volg jij ons?
it's up 2 you!

We spammen niet! Lees ons Privacybeleid voor meer info.

Volg jij ons?
it's up 2 you!

We spammen niet! Lees ons Privacybeleid voor meer info.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 × 4 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.