We beginnen bij het begin; onzekerheid is iets wat al eeuwen bestaat en gaat dus al way back. 

Het zorgde al in de steentijd voor een verschil tussen leven én dood. Men ging toen op jacht, onzeker over het feit of men levend zou terugkomen. Om de overlevingskansen te doen stijgen, nam men wapens mee om zich te beschermen. Als we bij een stam hoorden, stegen onze kansen op overleving zienderogen. 

De dag van vandaag vertaalt zich dit in het wapenen tegen afstoting van anderen en verwachtingen die we niet kunnen inlossen.  We willen bij een groep horen. Dit omdat het in ons reptielenbrein reeds miljoenen jaren geleden gevormd werd. Of het nu vrienden, collega’s, sportbuddy’s of familieleden zijn; we willen er simpelweg bij horen.  

 
Laat dat net zijn wat onzekerheid nog steeds met ons doet; het beschermt ons tegen een potentiële afwijzing. Dit gezegd zijnde, willen we je laten inzien dat het een hele normale reactie is om onzeker te zijn en dat de eerste persoon die over niets onzeker is, nog geboren moet worden. 
Of het nu Obama, Jennifer Aniston, Christiano Ronaldo of de paus is, ieder van ons heeft de drang om erbij te horen, en is dus over bepaalde zaken onzeker. 

 
Verder is het een heel persoonlijk gegeven. Bij de ene gaat dit over uiterlijk, bij de andere over sportprestaties, over ingediende papers of over zijn/haar rol als ouder, partner,… 
Wat belangrijk is hieruit mee te nemen, is te beseffen dat iedereen waar je jezelf mee vergelijkt en iedereen die jou op één of andere manier onzeker maakt, met dezelfde issues struggelt. Zo kan je hopelijk beter relativeren.  
Zelf merken we maar al te vaak dat onzekerheid naar bovenkomt.  Of het nu gaat om spreken in het publiek, de juiste kledingkeuze of moeilijke feedbackgesprekken; het overkomt ons meer dan eens.  
 
Is onzeker zijn een probleem?  
Zelfs als je dit zelf niet echt als een probleem ziet, kan het wel onaangename gevolgen met zich meebrengen.  Ondanks dat we nu weten dat het voorgeprogrammeerd is om ons te beschermen, remt het vooral onze persoonlijke groei en ontwikkeling af.  

Zo kan het zijn dat je je talent dat je bezit, niet ten volle benut. Het kan zijn dat je jezelf tegenhoudt door er bijvoorbeeld van overtuigd te zijn dat je een bepaalde opleiding niet zal kunnen, of je laat jezelf niet voldoende horen om je visie helder te kunnen krijgen. Je zal soms te lang twijfelen over bepaalde beslissingen, waardoor het momentum passeert en je die interessante opportuniteit aan je neus ziet voorbijgaan.  
Het kan ook stress met zich meebrengen en (nieuwe) relaties compliceren. 
 
Wij geloven er sterk in, dat naarmate je zelfzekerheid groeit, je beter in staat bent om al je talenten in de verf te zetten, je je meer kan focussen op je persoonlijke missie & je waarden én je zo meer je ware ik kan tonen.  

Hoe zekerder je over jezelf bent, hoe meer positieve energie je ontvangt, je positieve mindset een automatisme wordt, je voor je mening kunt uitkomen, je doet wat jou energie geeft, hoe minder je twijfelt & hoe meer kansen je kunt grijpen.  
 
Het laat je toe makkelijker te doen leven naar wat jij leuk of interessant vindt. En daar draait Itsup2You net om. Zoveel mogelijk doen wat jij wilt, op jouw manier. Zoveel mogelijk jouw talenten de wereld insturen en zoveel mogelijk positieve vibes geven & ontvangen.

Benieuwd naar wat jouw drijfveren zijn? We hebben een interessante download ontworpen om dit te ontdekken. Lees onze blog en ontdek jouw WHY.
  
Om zelfzeker(der) in het leven te staan, helpt het te weten welke situaties of elementen jou onzeker maken.  
Soms zijn deze overduidelijk, vaak zijn deze minder tastbaar. Bepaalde personen of situaties kunnen dit bij jou triggeren. Als je ze eenmaal in kaart hebt gebracht, kan je ze beter aanpakken en ben je er bewust mee bezig.  
 
We willen je natuurlijk ook op weg helpen om de momenten dat je onzeker bent, tot een minimum te beperken.  
 
Zelfzeker worden, gaat niet van de ene dag op de andere. Het is een proces. Een proces van vallen en opstaan. Een proces waar je niet mag opgeven als het eens niet lukt. Het goede nieuws is dat iedereen die het wilt, het ook kan leren. Het zal iets van je vergen. In hoeverre ben je bereid om er energie in te steken en verandering toe te laten?  

Zelfzekerheid vs. arrogantie 
De kunst bestaat erin om zelfzeker te zijn, zonder arrogant over te komen.  
Zelfzeker zijn betekent in jezelf geloven en vertrouwen hebben in je eigen mogelijkheden.  
Arrogant zijn daarentegen betekent dat je jezelf beter waant tegenover anderen.  
 
In jezelf geloven laat toe jezelf te laten groeien en je relaties te versterken. 
Arrogant zijn, jezelf dus beter voelen als anderen, creëert noch voor jezelf, noch voor anderen een meerwaarde. 
 
Wist je trouwens dat arrogantie vaak vanuit een stiekeme onzekerheid komt? Het komt vaak voort uit een overcompensatie om ergens bij te horen.  

 
Enkele gouden tips om concreet aan de slag te gaan 

  • Stop met jezelf te vergelijken met anderen 
    Steek die energie liever in jezelf. Elke keer je vergelijkt, kan je bijvoorbeeld jezelf challengen om iets positiefs over jezelf te benoemen  
  • Adem rustig 
    Op je ademhaling letten, maakt je rustig. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat je in staat bent om charismatisch te communiceren. Charismatisch wat!? Lees alles hierover in onze blog en ontdek concrete tips hiervoor.  Ademhalingsoefeningen geven we je mee in onze blog over rust Www.itsup2you.be/rust 
  • Onderneem actie 
    Zelfvertrouwen groeit door successen te vieren. Je zal actie dienen te ondernemen en door kleine stappen of veranderingen toe te laten, zal je zelf groeien. Als je uit je comfortzone komt, zal je voelen dat dit werkt.  
  • Vier successen
    Hoe klein of hoe groot de overwinning ook is, word je er bewust van dat je deze stappen zet & zet ze in de kijker. 
  • Kijk positief naar jezelf
    Anderen hebben meestal een goed beeld van jouw talenten en sterktes, zonder dat je ze zelf misschien beseft. Aanvaard complimenten en wees hier dankbaar voor zonder ze weg te lachen of ze te minimaliseren. Een oprechte dankjewel in de plaats zal wonderen doen. Het laat je zelfzeker overkomen en tegelijkertijd zorgt het voor positieve impulsen naar je hersenen.  
  • Verzorg jezelf 
    Alles wat je aandacht geeft, groeit. Ook de positieve perceptie naar jezelf. Door je bewust bezig te houden met jezelf op te maken, te verzorgen, te sporten én gezond te eten, geraak je al een heel eind op weg. Wij raden hier aan om niet alles tegelijk te willen, maar ook hier keuzes te maken. Wat is voor jou een aandachtspunt dat je graag wil aanpakken? Som ze eens op en maak er werk van. Weet je niet hoe bepaalde gewoontes te veranderen of in het leven te roepen? Onze blog over voornemens, helpt je wellicht op weg

#31dagendankbaar 
Onzekerheid gaat hand in hand met negatieve gedachten over jezelf én met een negatieve levenshouding. Leer daarom zoveel mogelijk positief naar zaken te kijken. Mindset is alles, ook als je meer zelfzeker wilt zijn.  

Dankbaarheid is hier een ideaal instrument voor.  

Focus op wat goed gaat, wees dankbaar voor de goede dingen die rond je gebeuren én benoem deze. Maak deze kenbaar aan jezelf door ze bijvoorbeeld op te schrijven of bespreek deze dagelijks met je naasten. 

 
Met Itsup2You doen we mee aan #31dagendankbaar. Dit is de ideale start om dankbaarheid systematisch in je leven toe te passen. 

Vanaf 1 december 2021 dagen we je uit. We inspireren elkaar dankbaar te zijn voor kleine en grote momenten uit onze dag. Lees hierover zeker ook onze blog Gelukkig geboren!?
 
Wil je meedoen?  
Deel vanaf 1 december jouw moment van dankbaarheid op je eigen social media met #31dagendankbaar 

Join onze community op facebook van Itsup2you  met ondertussen meer dan 1000 leden om geïnspireerd te worden door gelijkgezinden en je te overladen met positieve energie.  

Xoxo 

Robin & Robine 

Volg jij ons?
it's up 2 you!

We spammen niet! Lees ons Privacybeleid voor meer info.

Volg jij ons?
it's up 2 you!

We spammen niet! Lees ons Privacybeleid voor meer info.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

15 − 3 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.